Landslaget

Norges beste fotballspillere gjennom tidene

norges beste fotballspiller

Et tema som ofte diskuteres blant fotballentusiaster er hvem som er Norges beste fotballspillere gjennom tidene. 

I 2021 nominerte vi derfor 24 herrespillere og gjennomførte en stor avstemming som et forsøk på å rangere og finne tidenes beste norske fotballspiller. Sist oppdatert i 2023.

Utvalget av nominerte er basert på tidligere forslag om hvem som har vært de mest toneangivende spillerne i norsk fotballs historie. Rangeringen er basert på antall stemmer og det er ikke uvanlig at man er uenig i noe som følge av lokal tilhørighet eller hvilke kriterier man selv ville brukt for å definere den beste fotballspilleren.

Se hele oversikten nedenfor.

Norges 24 beste fotballspillere gjennom tidene

24 – Einar Jan Aas

Første nordmann som spilte profesjonelt både i England og Tyskland. Har i løpet av sin karriere spilt for Moss, Bayern München og Nottingham Forest. Pådro seg benbrudd i en alder av 26, noe som beklageligvis gjorde at karrieren stagnerte.

23 – Kjetil Rekdal

Scoret det mest ikoniske målet i norsk landslagshistorie når han sendte Norge i ledelsen mot Brasil i 1998. Spilt i tre mesterskap for Norge og er landslagets mestscorende i VM (2 mål). Var også kaptein for Hertha Berlin.

22 – Erik Thorstvedt

Blir av mange ansett som tidenes beste norske keeper. Med sine 97 A-landskamper og seks år i Tottenham, er det få norske målvakter som kan måle seg med en lignende internasjonal karriere. Stod mellom stengene når Spurs vant FA-cupen i 1991.

21 – Per Bredesen

Eneste nordmann som har vunnet serien i Italia (Milan, 1957). Spilte også for Lazio, Udinese, Bari og Messina. Bredesen fikk aldri noen landskamper som Italia-proff grunnet NFF sine bestemmelser om at landslagsspillere ikke skulle motta lønn.

20 – Harald Martin Brattbakk

Brattbakk er den mestscorende spilleren for Rosenborg gjennom tidene (256 mål) og ble toppscorer i Eliteserien 94, 95, 96, 02 og 03 [rbkmedia]. Fikk kun 17 landskamper i løpet av sin karriere grunnet stor konkurranse om spissplassene.

19 – Steffen Iversen

Mest kjent for sine 170 kamper og 43 scoringer for Tottenham. Bidro til at London-klubben vant ligacupen i 98/99. «Litj-ivers» er også Norges eneste målscorer i et EM-sluttspill (mot Spania, 2000).

18 – Jørgen Juve

Kaptein på Norge-laget som tok bronse i OL 1936. Til tross for at han ikke bidro med noen nettkjenninger i dette mesterskapet, er han med sine 33 mål for landslaget den mestscorende gjennom tidene.

17 – Henning Berg

Vunnet Premier League med både Blackburn og Manchester United. Bidro til at United kom til Champions League-finalen i 1999. Har også 100 landskamper for Norge.

16 – Bent Skammelsrud

Ble nominert til Ballon d’Or i 1997 og mottok også ett poeng. Han er en av de mestvinnende spillerne i norsk fotballs historie og var kaptein for Rosenborg-laget som dominerte på 90-tallet.

15 – Roar Strand

645 kamper for Rosenborg. 71 kamper i Champions League. 42 landskamper for Norge. 16 seriemesterskap og 5 cup-gull. Roar Strand var en av de viktigste spillerne for RBKs meritter på 90-tallet.

14 – Ronny Johnsen

Var med i startoppstillingen i Manchester United-laget som vant Champions League i 1999. Har i tillegg vunnet Premier League fire ganger, Super Cup to ganger og FA-cupen én gang i sin karriere som United-stopper. 62 landskamper.

13 – Tore André Flo

Mest husket for sine viktige scoringer for Norge og sine 50 mål for Chelsea. Overgangssummen på 18 millioner euro fra Chelsea til Rangers er ennå blant de dyreste norske overgangene gjennom tidene.

12 – John Carew

Vunnet La Liga med Valencia, Ligue 1 med Lyon og Tippeligaen med Rosenborg. Spilte hele Champions League-finalen 00/01 og scoret på sin straffe. Mest kjent for sin karriere i Aston Villa. Har 24 mål på 91 kamper for landslaget.

11 – Erik «Myggen» Mykland

En kulthelt blant fansen. Hardtarbeidende spiller med stort teknisk repertoar. Har ikke den mest spennende internasjonale klubbkarrieren, men var likevel en av Drillos viktigste menn. Spilt i tre mesterskap for Norge.

10 – Harald «Dutte» Berg

En playmaker av internasjonal klasse. Ble utnevnt som 71/72-sesongens beste midtbanespiller i Eredivisie. Vunnet norske cup-finalen tre ganger (2 med Lyn, 1 med Glimt). Bronse i serien og sølv i cupen med ADO den Haag.

9 – Roald «Kniksen» Jensen

Et ubestridt fotballtalent som bikket 25 landskamper innen han var 20 år. En av de største profilene i norsk klubbfotball. Fikk kun 31 landskamper grunnet NFF sine bestemmelser om utenlandsspillere.

8 – John Arne Riise

Flest landskamper (110) for Norge. Champions League-triumf med Liverpool i 2005. Har en av de mest innholdsrike klubbkarrierene for en norsk fotballspiller. Har i tillegg til Liverpool spilt for Monaco, Roma og Fulham.

7 – Hallvar Thoresen

Den mestscorende ikke-nederlandske spilleren i Eredivisie til dags dato. Vunnet cupen med FC Twente og serien to ganger med PSV Eindhoven. PSV var under hans periode ett av verdens beste klubblag.

6 – Odd Iversen

Hans 30 mål på en sesong i den norske serien er en målrekord ingen andre har klart å tangere siden. Iversen trengte kun 18 kamper. En kneskade som proff i Belgia gjorde at Iversen aldri fikk maksimert sitt fulle potensial.

5 – Tom Lund

Når Johan Cruyff tok steget videre til Barcelona ble Tom Lund pekt ut som hans erstatter i Ajax, men Lund selv takket nei til tilbudet. Lund var som spiller svært rask kombinert med sterke dribleferdigheter, og var eksepsjonell avslutter/tilrettelegger.

4 – Ole Gunnar Solskjær

Stor legendestatus i en av verdens største klubber. Ble avgjørende matchvinner når Manchester United vant Champions League i 1999. Har 126 mål på 366 kamper for de røde djevlene. 67 kamper og 23 scoringer for landslaget.

3 – Martin Ødegaard

Tidenes yngste debutant for både Norge og Real Madrid. Har i en alder av 24 år spilt i fire land for seks forskjellige klubber. Ble utnevnt som månedens La Liga-spiller september 2019 og månedens spiller i Premier League for november og desember 2022. Han er kaptein for både Arsenal og det norske landslaget.

2 – Rune Bratseth

Nominert til Ballon d’Or to år på rad (92 og 93). Var en av de viktigste spillerne på det norske landslaget som kvalifiserte seg til VM 1994. Vant Bundesliga to ganger, cupen to ganger, supercupen tre ganger og cupvinnercupen (nå; Europa League) én gang med Werder Bremen.

1 – Erling Haaland

Golden Boy-vinner 2020. Nummer 11 Ballon d’Or 2021, Nummer 10 Ballon d’Or 2022, Nummer 2 Ballon d’Or 2023. UEFA årets spiller 22/23, årets spiller Bundesliga 20/21, årets spiller Premier League 22/23. Ingen nordmenn har flere mål i Champions League. Han tangerte Solskjærs forrige rekord (19 mål i Champions League) etter kun 14 spilte kamper. Ingen spillere har flere mål på en sesong i Premier League.

Delinger: