Landslaget

Norges sjanser i Nations League

Nations League 2022

Play-off-kampene til EM 2024 er den avgjørende fasen for å bestemme hvilke tre lag som vil sikre seg de siste plassene i mesterskapet som arrangeres i Tyskland.

Hvilke 12 land som får disse play-off-kampene er basert på prestasjoner fra Nations League-sesongen 2022-23.

Det å bli valgt til play-off-kampene er en anerkjennelse av lagets innsats i Nations League, der prestasjonene gjennom flere kamper vil ha betydning for utvelgelsen. Dette gir lagene en ekstra sjanse til å kvalifisere seg til EM 2024, selv om de ikke klarte å sikre seg direkte plass gjennom kvalifiseringsspillet.

For å danne veiene i play-off-kampene vil de tolv deltakerlagene bli fordelt på tre puljer, med hver sti bestående av fire lag. Dermed vil hver sti være en egen vei mot kvalifisering.

Tolv lag fordeles på seks semifinaler som resulterer i seks finalister og ender med tre land som går videre til EM 2024.

Play-off-kampene vil deretter bli spilt som enkeltkamper i mars 2024, der lagene vil konkurrere i semifinaler og en finale. Dette gir lagene en intens og avgjørende mulighet til å kjempe om de siste tre plassene i turneringen, og kun ett lag fra hver bane vil stå igjen som vinnere og kvalifisert til EM i Tyskland 2024.

Med dette formatet blir play-off-kampene en spennende avslutning på kvalifiseringen, der lagene får en siste sjanse til å sikre seg deltakelse i mesterskapet.

https://433.no/norges-landslagsdrakter-fra-1990-til-2022/

Hvordan bli blant de tolv nasjonene?

Hvilke land som får play-off-kampene baseres på Nations League-rangeringen.

Første prioritet har alle gruppevinnerne fra League A, B og C. Disse lagene blir automatisk inkludert i play-off-kampene.

Imidlertid er sannsynligheten stor for at flere A-nasjoner og gruppevinnere allerede har kvalifisert seg direkte til EM gjennom kvalifiseringsspillet.

I slike tilfeller erstattes de av det neste best rangerte laget i samme liga som ikke har sikret direkte kvalifisering.

Bilde hentet fra: UEFA

Norge er basert på denne rangeringen plassert på 24. plass.

Enkelt og greit:

  • 17 av de landene rangert over Norge går direkte til EM gjennom ordinær kvalifisering for at Norge skal få play-off.
  • Men Tyskland er allerede kvalifisert.

Ettersom Russland ble utestengt fra å delta i Nations League ble alle poengene hentet inn mot gruppens fjerdeplass i League B «annullert». Dette ble fatalt for Norge som tok seks poeng og +3 i målforskjell mot Sverige (fjerdeplass).

Denne endringen gjorde at Norge var sterkeste toer (21. plass), men uten poengene mot Sverige står vi på 24. plass.

Ifølge We Global Football har Norge 73,52% sannsynlighet for å få en av de tolv play-off-plassene.

Norge har med disse beregningene 4,84% sjanse for direkte kvalifisering gjennom ordinær gruppespill, og 73,52% sjanse for å få plass i play-off plass.
Delinger: