Norsk fotball

Norges største fotballtalenter 2024

norges største fotballtalenter oscar bobb, erling haaland, martin ødegaard

Få oversikten over hvem som er Norges største fotballtalenter her.

Norge har de siste årene eksportert noen av Europas mest ettertraktede fotballspillere. Navn som Erling Haaland, Martin Ødegaard, Kristoffer Ajer og Sander Berge har i ung alder blitt internasjonalt anerkjente spillere for sine årskull.

Det positive er at den samme tendensen av norsk talentutvikling ser ut til å fortsette med de kommende årskullene. Her er flere spillere vi mener har størst potensial til å definere norsk fotball i fremtiden.

Norges største fotballtalenter

2002-kullet

Sivert Mannsverk

Klubb: Ajax

Årskull: 2002

Posisjon: Midtbane

Årets spiller OBOS-ligaen 2020, kaptein for Sogndal og Molde-kontrakt. Selv om Sivert er i startfasen av sin fotballkarriere fremstår han som en spiller med svært mye erfaring. 2002-modellen ble hentet som erstatter for Aursnes, og har allerede tatt over den defensive midtbanen i Molde. Mannsverk har også i løpet av høsten 2021 blitt en nøkkelspiller for U21-landslaget. Sommeren 2023 ble han hentet til Ajax.

2003-kullet

Oscar Bobb

Klubb: Manchester City

Årskull: 2003

Posisjon: Angrep / midtbane

Oslo-talenet Oscar Bobb ble et kjent navn i fotballverden etter prestasjonene for Lyn på Norway Cup. Prestasjonene gikk ikke ubemerket fra internasjonale speidere heller. Oscar Bobb spiller derfor nå for det anerkjente akademiet til Manchester City. 2003-modellen ble kåret til årets spiller for andrelaget to år på rad. Sesongen 23/24 er han fast inventar på A-laget og fått spilletid i alle turneringer. Fikk i 2023 sin landslagsdebut.

Tobias Fjeld Gulliksen

Klubb: Bodø/Glimt

Årskull: 2003

Posisjon: Venstre ving

Gulliksen har i løpet av 2021-sesongen kapret en fast plass i startelleveren hos Strømsgodset. Martin Ødegaard har ved flere anledninger ytret sin begeistring for Godset-juvelen på sosiale medier. Med over 8 målpoeng og utnevnt av flere som banens beste mot Molde, er det heller ikke uten grunn. Ble sommeren 2023 hentet til Bodø/Glimt i en overgang verdt flere titalls millioner kroner.

Odin Thiago Holm

Klubb: Celtic

Årskull: 2003

Posisjon: Midtbane

Odin Thiago Holm har allerede vært utnevnt på The Guardian sin prestisjefylte oversikt over verdens beste talenter som eneste nordmann på listen i 2020. Erling Braut Haaland er blant navn som har vært på listen tidligere. Holm signerte for Vålerenga i januar 2019 og fikk sin Eliteserie-debut samme året. I en alder av kun 17 år har han allerede scoret sitt første mål i Eliteserien. Dag-Eilev Fagermo har tidligere uttalt at Holm er det største potensialet han noen sinne har trent. Det er nærmest garantert at det norske folk ennå ikke har sett det beste av Odin Thiago Holm.

Kristian Arnstad

Klubb: Anderlecht

Årskull: 2003

Posisjon: Midtbane

Anderlecht blir anerkjent som en av verdens beste til å forvalte unge talent. Den belgiske klubben har tidligere eksportert spillere som Romelu Lukaku, Youri Tielemanns, Aleksandar Mitrovic og Vincent Kompany. Sistnevnte, som nå er blitt deres hovedtrener, har stor tro på Kristian Arnstad og ga han sin debut mot Club Brugge i en alder av 17 år.

Leo Fuhr Hjelde

Klubb: Leeds United

Årskull: 2003

Posisjon: Midtforsvar / venstre back

Leo Fuhr Hjelde signerte for Celtic sommeren 2019. I en alder av 17 år dro han på utlån til Ross County hvor nordmannen jevnlig spilte i den øverste divisjonen i Skottland. Ross County-manageren har tidligere beskrevet unggutten med sterke lovord og sagt at han er overbevist om at Leo er den neste Van Dijk. Sommeren 2021 signerte Hjelde for Leeds og har allerede fått spilletid av Bielsa.

2004-kullet

Isak Hansen-Aarøen

Klubb: Manchester United U21

Årskull: 2004

Posisjon: Midtbane

Med sitt overblikk, pasningsfot og balltrygghet har Hansen-Aarøen allerede tatt Manchester med storm. De ivrigste United-supporterne er allerede svært begeistret over midtbanejuvelen de har hentet til akademiet. I en alder av 17 år, spiller han allerede fast for U23-laget. Det er liten tvil om at tromsøværingen er et talent å regne med for fremtiden.

Andreas Schjelderup 

Klubb: Nordsjælland (Benfica)

Årskull: 2004

Posisjon: Ving / Midtbane

Bodø/Glimt har de siste årene fostret frem flere toppspillere. Etter å ha solgt Håkon Evjen til AZ Alkmaar og Jens Petter Hauge til AC Milan har det nylig dukket opp en ny juvel fra Bodø: Andreas Schjelderup. Schjelderup har tatt den danske Superligaen med storm etter oppsiktsvekkende prestasjoner for Nordsjælland. Bodøværingen har allerede tangert rekorder som historiens yngste målscorer i Superligaen og er samtidig den 13. yngste debutanten gjennom tidene.

Schjelderup signerte for Benfica januar 2023 til en overgangssum verdt 150 millioner kroner. Han forlot Danmark som toppscorer (10 mål) halvveis i sesongen. Han ble også utnevnt som høstens profil i Superligaen.

Trykk her for et stort utvalg av fotballdrakter (Torshov Sport)

2005-kullet

Antonio Nusa

Klubb: Club Brugge

Årskull: 2005

Posisjon: Ving

Det ferskeste gjennombruddet på denne talentlisten er Antonio Nusa fra Stabæk. De som jobber tett på akademiene til Stabæk har lenge visst at Nusa innehar noe spesielt. Det har også de europeiske storklubbene, som var interessert i å hente 2005-modellen allerede før Eliteserie-debuten. Nusa er Eliteseriens yngste målscorer og debutant fra start siden Martin Ødegaard for Strømsgodset i 2014. Etter forbløffende prestasjoner i Eliteserien ble en overgang til Europa raskt et faktum. Stabæk mottok omtrent 30 millioner kroner fra Club Brugge, som allerede har gitt Nusa debuten i en cup-kamp.

Nusa er allerede den nest yngste målscoreren i Champions League sin historie, kun bak Ansu Fati, noe han også gjorde i sin debut mot Porto.

2006-kullet

Sindre Walle Egeli

Klubb: Nordsjælland

Årskull: 2006

Posisjon: Høyreving

Sindre Walle Egeli er med sine 14 mål på 14 kamper den mestscorende spilleren for Norge G16. Flere av hans mål er like ved at han foretrekker å motta ballen på høyre side av banen og dra seg innover for å avslutte med sin kliniske venstrefot. Uten tvil at av Norges største fotballtalent fra 2006-kullet.

Sverre Nypan

Klubb: Rosenborg

Årskull: 2006

Posisjon: Sentral midtbane

Sverre Nypan er tidenes yngste debutant for Rosenborg og har allerede fått spille flere kamper fra start med bravur. En ung spiller som er høyt verdsatt i Trondheim.

Les også: RBKs stjerneskudd har valgt Norge for godt: – Ståle følger ham veldig, veldig tett – Aftenposten

Delinger: