Onsdag ble det kjent at den tidligere landslagsspissen Joshua King fortsetter karrieren i saudiarabisk fotball.
33-åringen har signert for klubben Al-Khaleej, et valg som umiddelbart har skapt sterke reaksjoner på sosiale medier og fra menneskerettighetsorganisasjoner.
Amnesty: – Et politisk formål
En av de som reagerer er Frank Conde Tangberg i Amnesty International Norge.
På det sosiale mediet X påpeker han at selv om Amnesty ikke oppfordrer til boikott, er Saudi-Arabias enorme sportsinvesteringer gjort for politiske formål som gagner regimet.
– Landet skal være vertskap for VM i 2034, og FIFA har i stor grad ignorert den enorme menneskerettslige risikoen knyttet til å arrangere fotball-VM i landet, skriver Tangberg.
Spiller i «diskrimineringens sentrum»
Tangberg retter også et spesifikt søkelys mot regionen Kings nye klubb holder til i.
– King signerer for en klubb som holder til i Qatif-regionen, øst i Saudi-Arabia, hvor det er en betydelig Sjia-minoritet som utsettes for omfattende diskriminering, påpeker han.
Han viser til en Amnesty-rapport om fotballfans som risikerer fengsel i opptil fem år for å ha sunget en hyllest til en Sjia-muslimsk skikkelse under en kamp.
Rekordmange henrettelser
Kritikken kommer samtidig som Amnesty nylig har dokumentert et rekordhøyt antall henrettelser i landet.
Hele 345 mennesker ble henrettet i Saudi-Arabia i 2024, det høyeste antallet Amnesty noensinne har registrert.
– Mange henrettes for “terror-relaterte” aktiviteter, hvilket i Saudi-Arabia blant annet kan bety å ha deltatt i protester mot myndighetene. Uforholdsmessig mange av de som henrettes for slike “forbrytelser” er Sjia-muslimer, avslutter Tangberg.