Norges herrelandslag har ikke spilt et mesterskap siden år 2000. Les her hvordan landslagsåret 2022 kan bidra på veien til EM 2024.
Da Per Mathias Høgmo ga seg som landslagssjef hadde Norge aldri sett svakere ut.
Lagerbäck, som nylig hadde gjort sensasjonelle mesterskap med Island virket til den tiden som den åpenbare arvtaker. Den rutinerte landslagstreneren har over en lang karriere vist at han kan få til mye med lite spillermaterial.
Med hjelp av gradvis generasjonsutskiftning, den nye Nations League-turneringen og mer fokus på defensiv organisering klarte svensken mye av det han først var ansatt for. Opprykk til liga B i Nations League og løfte landslaget 40 plasser på FIFA-rangeringen (84 til 44) var bragder han kunne se tilbake på i løpet av hans periode for Norge.
Det var den skjebnesvangre kampen mot Serbia som ble svenskens vendepunkt. Nærmest 120 sjanseløse minutter førte til interne konflikter i landslagsleiren og frustrasjon blant folket.
Når Ståle Solbakken overraskende mistet jobben i FC København kunne ikke timingen blitt bedre. Dette var mannen NFF har hatt øverst på ønskelisten i over ti år.
Ståle Solbakken sin kontrakt som landslagssjef varer ut EM 2024. Hans åpenbare hovedmål er å ta Norge til et mesterskap innen denne perioden.
Forutsetningene ser heldigvis bedre ut enn på lang tid.
Med økning i spillere som tar steget til de største ligaene og en ny generasjon med flere fremadstormende talent.
Med et like stort fokus på situasjonen i Qatar, utallige forfall ved flere samlinger og tre «hjemmekamper» som ble spilt i Malaga, hadde ikke Ståle de enkleste arbeidsforholdene under VM-kvalifiseringen i 2021.
Midtforsvaret
Norge har i lengre tid slitt med å dyrke frem midtstoppere som presterer i de beste ligaene.
Kristoffer Ajer signerte sommer 2021 for den nyopprykkede Premier League-klubben Brentford. Nye utfordringer i form av vanskeligere motstand er elementært for at Ajer skal ta de riktige stegene til å bli den stopperen Norge har savnet siden Brede Hangeland.
Slike overganger er med andre ord svært avgjørende for det videre prosjektet til Ståle.
Leo Østigård tok steget til gigantiske Napoli, og kan bli en nøkkel-brikke i det videre prosjektet med jevnlig spilletid i Serie A.
Leo Fuhr Hjelde har som yngste nordmann i Premier League begynt å få tillit i Leeds og er trolig ikke mange år unna å bli tatt ut i en A-landslagstropp.
Ødegaards rolle
Hvordan Martin Ødegaard skal brukes på banen har vært mye diskutert de siste årene. Som en av verdens mest kreative fotballspiller, er det et naturlig spørsmål å stille.
For Arsenal er Ødegaard benyttet som høyre indreløper og har en rolle om å binde opp den dype midtbanen med de offensive spillerne.
Man ønsker derfor å kunne dyrke en lignende relasjon på landslaget mellom Haaland og Ødegaard.
Nations League
Norge havnet i gruppe med Sverige, Serbia og Slovenia. Det er flere grunner til at denne turneringen kunne blitt viktig for Norge. For det første, handler det om å bli høyest mulig seedet til EM-kvalifiseringen. For det andre, vil en førsteplass gi play off-mulighet dersom ordinær EM-kvalifisering skulle ryke. Og sist men ikke minst, vil en seier i denne gruppen bryte en årelang barriere om å vinne over bedre nasjoner.
Betydningen av Nations League
Når gruppene til EM-kvalifiseringen skal trekkes vil seedingen bli basert på gruppeplasering og antall poeng fra Nations League.
De ti nasjonene fra liga A med høyest gruppeplassering blir seedet i pot 1. Mens de fem nasjonene med lavest gruppeplassering blir seedet i pot 2. Tyskland er allerede kvalifisert som vertsnasjon.
De resterende fem plassene i pot 2 gis til gruppevinnerne av liga B og beste gruppetoer. Resten i liga B blir derfor seedet i pot 3 ettersom Russland er utestengt fra å delta.
Seedingnivået er viktig for å eliminere motstand på likt rangert nivå. Desto høyere nivå man seedes i, unngås trekning av bedre nasjoner samtidig som man åpner muligheten for å havne i gruppe med «enklere» motstand.
Etter ferdigspilt Nations League havnet Norge på andreplass i sin gruppe, bak Serbia, og ble derfor seedet i pulje 3.
EM-kvalifisering
Norge, som ble seedet i tredje pulje trakk Spania, Skottland, Georgia og Kypros i sin kvalifiseringsgruppe til EM 2024.
Norge må derfor bli topp to i denne gruppen for å kunne kvalifisere direkte til EM.
Nye Norge
Norge har på kort tid gått gjennom et sensasjonelt generasjonsskifte. I den siste VM-kvalifiseringen hadde det norske landslaget i snitt det yngste laget av alle land i Europa.
Spillere som Kristian Thorstvedt, Marcus Holmgren Pedersen og Julian Ryerson fikk alle debut på landslaget i 2021 og flere kamper på landslaget utover 2022. Med enda flere fremadstormende spillere i yngre årskull, anses forutsetningene store for at også flere vil få sitt gjennombrudd på A-landslaget de to neste årene.
Les også: Norges største talenter.
Andreas Schjelderup (17) har allerede blitt en av nøkkelspillerne i Nordsjælland etter å ha tatt nivået i Superligaen. FCN-treneren sammenligner utviklingen hans med Mikkel Damsgaard, som i 2020-EM var en av de mest omtalte spillerne, men at nordmannen ligger ett år foran.
Treneren sier til Mediano.nu at når Schjelderup bikket 32 kamper i Superligaen hadde Damsgaard kun spilt ti minutter i samme alder.
Samtidig har man også Leo Hjelde, Oscar Bobb, Antonio Nusa og Andreas Schjelderup som noen få av mange unge spillere som innehar ferdigheter med topp internasjonalt potensial, og som allerede har vært ønsket av flere store klubber.
De siste overgangsvinduene har bidratt til at flere nordmenn spiller i verdens beste ligaer. Det er over 20 stykk nå spiller for klubber i en av de fem beste ligaene.
Norges «wilcard»
Det er flere sentrale spillere som har fått lite landskamper siste året, grunnet skade.
En frisk Sander Berge var fast inventar i nesten hver startellever fra 2018 til 2020. Dessverre holdt en skade ham ute fra hver samling i 2021.
Omar Elabdellaoui har mistet samtlige kamper under VM-kvalifiseringen på grunn av et uhell som hendte i kombinasjon med fyrverki på nyttårsaften.
En annen spiller som hadde et tungt 2021, er Rune Jarstein. Norges soleklare førstekeeper har vært ute med blant annet etterfulgene av COVID-19 og ulike skader nesten hele året.
I 2022 mistet Erling Haaland viktige kamper mot Tyrkia, Nederland, Montenegro og Latvia. Man bør forvente at jærbuen er med i de fleste avgjørende kampene under EM-kvalifiseringen 2023.
Jærsk superstjerne
Norge har aldri hatt en fotballspiller med den internasjonale anerkjennelsen som Erling Braut Haaland har. Dortmund-spissen har også mye av æren i både det økte engasjementet og optimismen som er rundt fotballandslaget i dag. Med sine 12 mål på 15 kamper viser jærbuen at han også er kapabel til å få ut sitt potensial for Norge og vil etter all sannsynlighet bli Norges ledestjerne det neste tiåret.
Les også: I kveld starter Norges ferd mot Fotball-EM 2024 – TV2