Internasjonal fotball

Royal League: format, vinnere, historie

royal league logo

I Skandinavia var Royal League en årlig turnering som samlet de beste lagene fra Danmark, Sverige og Norge.

Etablert i 2004/2005-sesongen, tilbød denne turneringen en spennende tverrlandsk konkurranse, der de fire beste klubbene fra hvert land møttes.

Turneringen pågikk fra november til mai, noe som muliggjorde deltakelse midt i sesongen for Danmark, mens Norge og Sverige deltok utenfor aktiv sesong.

Format

Strukturen til Royal League var utformet for å fremme intens konkurranse. De tolv deltakende lagene ble delt inn i tre grupper under gruppespillet. De to beste lagene fra hvert lands grupper ble plassert sammen med de tredje- og fjerdeplasserte lagene fra de to andre nasjonene.

Fra denne innledende runden gikk de to beste lagene fra hver gruppe, samt de to sterkeste tredjeplasserte lagene, videre til utslagsfasen.

Kvartfinaler, semifinaler og finale ble alle avgjort i en enkelt kamp, noe som tilførte en ekstra spenning til begivenhetene.

Royal Leagues ambisjoner strakte seg utover den opprinnelige trioen av nasjoner. Det ble diskutert å utvide ligaen for å inkludere den finske Veikkausliigaen og den islandske Landsbankadeild.

Men til tross for en lovende start og potensiell vekst, møtte turneringen økonomiske utfordringer. Utgaven for 2007-08 ble avlyst på grunn av økonomiske utfordringer, og markerte dermed slutten på Royal Leagues korte levetid.

Royal League-vinnere

FC København vant Royal League de første to sesongene, mens Brøndby tok den siste tittelen.