Internasjonal fotballNyheter

Super League: alt du trenger å vite

super league logo

Du har sikkert hørt om fotballens Super League, her skal vi forklare deg hva som var hensikten med ligasystemet, kontroversene og hva prosjektet kan føre til i fremtiden.

Hva er Super League?

Super League er en kontroversiell ny europeisk fotballiga som først ble annonsert i april 2021.

Den skulle bestå av 12 av Europas største fotballklubber, også kalt «grunnleggerne».

Disse tolv klubbene var: AC Milan, Arsenal FC, Atlético de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, ​​FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF og Tottenham Hotspur.

Bayern München, Borussia Dortmund og Paris Saint-Germain var de eneste tre klubbene som ikke ville være med å grunnlegge konseptet.

Planen var å erstatte UEFA Champions League som den øverste europeiske klubbligaen, men møtte raskt massiv motstand fra fotballfans, spillere, trenere og fotballorganisasjoner over hele verden.

Super League ble beskrevet som en lukket liga, der klubbene garantert seg selv en plass uansett hvor godt eller dårlig de gjorde i sine nasjonale ligaer. Dette førte til at mange fotballentusiaster så på det som en trussel mot den tradisjonelle pyramiden av europeisk fotball, hvor alle klubber har muligheten til å arbeide seg opp til toppen gjennom prestasjoner over tid.

Spillformatet

Det skulle være 20 klubber som deltok, hvor 15 av de, er faste plasser til grunnleggerne, og 5 plasser som andre lag kunne kvalifisere seg til.

Det tradisjonelle ligasystemet (f.eks Premier League) i hvert land skulle foregå som midtukekamper, mens kampene i Super League til helgene.

Ligaen starter i august, med to grupper delt på ti lag. Alle lag møter hverandre hjemme- og borte, de tre beste lagene fra hver gruppe møtes i kvartfinalen. Lagene på fjerde- og femteplass skal konkurrere om den siste kvartfinaleplassen.

Finalen skal spilles i mai.

Kontroversene

Etter massiv motstand, trakk mange av de opprinnelige grunnleggerne seg fra Super League-prosjektet, og det ble oppløst før det noen gang kom i gang.

super league protest
De massive protestene rundt Super League førte til at flere klubber trakk seg fort

Da konseptet om en ny europeisk storliga ble kjent, ble det samlet store folkemengder som demonstrerte utenfor stadionene.

Flere klubber endte med å trekke seg og i dag står det kun tre av grunnleggerne igjen.

Super League: fremtiden

Selv om fotballklubber trakk seg fra Super League, eksisterer prosjektet fremdeles i beste velgående.

I 2023 er det kun Real Madrid, Barcelona og Juventus, med presidentene Perez, Laporta og Agnelli i front, som fremdeles er åpen om etablering av en europeisk liga.

De har et brennende ønske om å utfordre UEFA i det som klubbpresidentene omtaler som et «monopol» av fotballen. For ikke lenge siden vant dem en rettssak som gir dem lov å utfordre det offisielle europeiske fotballforbundet på nye konkurranseformater.

Deres siste idé er å utvikle Super League opptil 80 lag, fra tidligere 20.

Saken har ført til en debatt om fremtiden til europeisk fotball, og hvordan man kan sikre en mer rettferdig og inkluderende liga for alle klubber.

Kilde: thesuperleague.com/

Shares: