King-klubb i Saudi-konflikt

Cupfinalen mellom Galatasaray og Fenerbahce er utsatt etter konflikt med saudiske myndigheter.

Den planlagte Super Cup-finalen mellom Galatasaray og Fenerbahce skulle bli spilt i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh, men kom aldri i gang.

I en felles uttalelse fra klubbene og det tyrkiske fotballforbundet (TFF), ble det opplyst at kampen blir utsatt til en senere dato på grunn av «problemer med arrangementet.»

Det faktum at finalen skulle spilles i utlandet på 100-årsdagen for grunnleggelsen av Republikken Tyrkia var tidlig gjenstand for kritikk.

Kampen skulle ha startet klokken 18:45 norsk tid, men saudiske myndigheter tillot ikke lagene å varme opp på banen med t-skjorter som viste bilde av Tyrkias første president Mustafa Kemal Atatürk (ansett som grunnlegger av den tyrkiske republikk).

Fenerbahçe-president Ali Koç har tidligere sagt til A Spor at de også ønsket å gå til kampen med et banner med Atatürks ord «Fred i hjemmet, fred i verden», men saudiske myndigheter godtok ikke dette.

Det var også forventet at begge lagene ville gå ut på banen med bannere som inneholdt andre patriotiske slagord, men dette ble heller ikke tillatt av saudiske myndigheter. Det ble også hevdet at avspilling av nasjonalsangen heller ikke var tillatt før kampen.

I en uttalelse til BBC Tyrkia sa Galatasarays kommunikasjonsdirektør Murat Bereket: «Hvis nasjonalsangen ikke spilles, går vi ikke på banen.»

Ifølge Anadolu Agency (AA), i uttalelsen fra det tyrkiske fotballforbundet (TFF), ble det sagt: «Supercupkampen vil starte i nærvær av vårt tyrkiske flagg, med 100-årsfeiring, et øyeblikks stillhet for våre martyrer og vår nasjonalsang skal leses av kunstneren Norm Ender.»

Konsekvenser

Motstanden mot det tyrkiske fotballforbundet (TFF) har vært enorm i etterkant av dette. Den tyrkiske fotballpresidenten har allerede valgt å trekke seg etter den massive motstanden.

Misnøyen mot forbundet skyldes nå valget om å arrangere cupfinalen i Saudi Arabia, et land som skulle vise seg å ikke respektere den tyrkiske patriotismen.

Shares: